Kako izračunati i platiti tromjesečni porez ako radite kao 1099 kontraktor

Ako ste u stalnom radnom odnosu sa kompanijom (tzv. „W2 employee“), vasa kompanija ce automatski odvojiti porez sa vase bruto plate, i platiti taj novac IRS-u na vase ime. Takodje, kompanija placa jednu polovinu vase Social Security i Medicare takse, tako da ako se vodite kao „1099 employee“ placate dodatnih 7.65% od zarade na ime ovog poreza.

Ako ste nezavisni kontraktor (tzv. „1099 employee“), onda ste sami odgovorni za placanje poreza i morate platiti „estimated taxes“ svaka 3 mjeseca. Raspored je sljedeci:

Zarada u ovom periodu     Platiti do ovog datuma
Januar 1 – Mart 31                    April 15
April 1 – Maj 31                          Jun 15
Jun 1 – Avgust 31                      Septembar 15
Septembar 1 – Decembar 31    Januar 15 sljedece godine

Sve poreske forme za placanje i uputstva mozete naci na IRS-ovom sajtu .

Ako ne platite ovaj porez na vrijeme, IRS vam moze naplatiti kaznu od 6%-8% od iznosa koji im dugujete (znam po vlastitom iskustvu!).

Ja radim kao programer (i cesto radim kao nezavisni kontraktor). Metod koji koristim da vodim racuna o mojim „estimated taxes“ je sljedeci:

1) Vodim detaljnu evidenciju o svim primanjima. Koristim Google spreadsheets, tako da imam sve onlajn na jednom mjestu (u slucaju da mi se kompjuter pokvari).
2) Vodim detaljnu evidenciju o svim troskovima: predjena miljaza, internet, telefon, home office, itd.
3) 10ak dana prije datuma, izracunam „taxable income“:

profit = prihodi – rashodi

4) Ukupno izdvojim 39% od profita za porez svaka tri mjeseca:

  1. IRS-u platim 35% od profita (koristeci jedan od kupona koji cete naci na gore pomenutom IRS-ovom sajtu). Za federalni porez odvojim 20%, i na self-employment porez jos dodatnih 15.3%. 
  2. U isto vrijeme platim 3% profita na ime drzavnog/pensilvanijskog poreza
  3. 1% izdvojim za lokalni porez, mada ovo nikad ne placam sve do kraja godine, ali zelim da imam racunicu da taj novac dugujem na kraju godine.

Do sada, ovaj metod se pokazao veoma dobrim, jer nakon sto sam poceo da ga primjenjujem, uvijek sam dobijao nazad „tax refund“ na kraju godine. Naravno, idealno je da je povrat poreza na kraju godine jednak nuli, tako da IRS-u ne date ni centa vise od vasih para koji ce drzava koristiti kao kredit bez kamate (i vratiti vam ga tek na kraju godine).

Оставите коментар

Објављено под Porez/Tax

Постави коментар